,

WHAT HAPPENS IN THE CELLAR IN June

The beginning of June is characterized by the rapid growth of vines, so it is necessary to intervene in the vineyard to maintain the harmony of space between the vines and the future clusters that are forming. Therefore, the first cleaning is…
,

WHAT HAPPENS IN THE CELLAR IN MAY

Wine tastings continue incessantly, stimulating lively conversations, as decisions regarding the future harvest are refined. Moreover, dedicated work is done on prestigious red wines, which are usually bottled in the summer,…
,

WHAT HAPPENS IN THE VINEYARD IN MAY

May is a beautiful month, the month of roses, spring has blossomed, and the first real pruning of the year begins, so we work on the choice of the shoot, remove double buds, and clean the vine trunk to leave it free from suckers…
,

FROST RISK IN MAY/JUNE

The impact of freezing in our business is minimal, as it is located at a high altitude. Thermal changes cause more significant damage in valley areas and flatlands, where the cold atmosphere, being dense, falls and lifts the warm…
,

IMPACT LESS!

The sale of wine involves the transfer of large volumes and large masses of bottles, and we are working to use the lightest possible bottles to minimize the pollution level we generate behind our sales and beyond... We are also…

COSA ACCADE IN VIGNA NEL MESE DI APRILE

Il mese di aprile rappresenta un momento vitale e molto emozionante per i vigneti, in quanto inizia il germogliamento e le gemme si schiudono per dare vita ai primi germogli. Tuttavia, questa fase rappresenta anche un momento particolarmente…
,

COME SI POTA LA VITE

Potare una vite è un compito molto importante per ottenere frutti di qualità. Ogni anno, sul cordone principale, lasciamo crescere da 6 a 8 speroni con almeno 2 o 4 gemme, da cui nasceranno i tralci che porteranno i frutti.…

Usiglian del Vescovo investe sul #Green Active – parte 2

I RIMEDI Come affrontare questo cambiamento climatico? Che strategie utilizzare per mantenere alta la qualità dei vini non sottoponendo a continui input terreno e vigneti? Abbiamo pensato, riflettuto, studiato e alla fine siamo arrivati…
,

COSA ACCADE IN VIGNA E COSA ACCADE IN CANTINA: Febbraio

Il mese di Febbraio è un momento cruciale nella produzione del vino. La potatura delle viti sta giungendo alla fine, con il taglio degli speroni e la rimozione dei tralci vecchi che non servono più. In Gennaio, invece, si è già proceduto…

Usiglian del Vescovo investe sul #Green Active – parte 1

GLI EFFETTI DEL CAMBIAMENTO CLIMATICO Il cambiamento climatico degli ultimi anni ha prodotto in moltissime zone dei cambiamenti radicali. Nei territori estremi come il nostro, che sono composti da una altissima percentuale di sabbia, la…